Return to site

Γιατί οι startups πρέπει να προσλάβουν γυναίκες

Γράφει η Ελίζα Σακκά

· Women,Career,Startups

Η αναλογία ανδρών και γυναικών και οι προκαταλήψεις που αφορούν το φύλο στην κοινότητα των startup αποτελούν ένα μακροχρόνιο ζήτημα διαμάχης. Ωστόσο, η πρόσληψη γυναικών δεν είναι μόνο θεμελιώδης για το φεμινιστικό κίνημα ή για την ισότητα εν γένει. Είναι σημαντική για την επιτυχία της startup. Και αυτό ισχύει ειδικότερα στα πρώιμα στάδια της, όταν αποτελείται από 3-10 άτομα.

 

Μία πρόσφατη έρευνα του Harvard Business Review αποκαλύπτει τη δυναμική που φέρνει μαζί της μια γυναίκα, η οποία είναι αδιαμφισβήτητης σημασίας για την επιτυχία μιας startup. Διάβασε γιατί:

1. Οι γυναίκες χαρακτηρίζονται από υψηλότερη κοινωνική ευαισθησία και ενσυναίσθηση.

Οι γυναίκες συνηθίζουν να συναισθάνονται περισσότερο. Για την ακρίβεια ακούνε πραγματικά και είναι ανοιχτόμυαλες. Ακόμα, έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να κατανοούν τι θέλει ένας χρήστης και πώς αισθάνεται όταν χρησιμοποιεί ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.

Επιπλέον, οι γυναίκες είναι καταπληκτικές στο να παίρνουν συνεντεύξεις από τους χρήστες, να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται το feedback, να συλλέγουν και να συνθέτουν ιδέες και να τις κάνουν πραγματικότητα.

2. Οι γυναίκες μπορούν διαμεσολαβήσουν μεταξύ των ανδρών.

Αν έχεις βρεθεί σε μια startup που έχει τουλάχιστον 2 άνδρες, το έχεις βιώσει: αναπόφευκτα, κάποια μορφή επίδειξης δύναμης υπάρχει. Όταν υπάρχει μια αντιπαράθεση, μια γυναίκα είναι συνήθως ο φυσικός διαμεσολαβητής και μπορεί να χαμηλώσει τους τόνους πριν να είναι πολύ αργά.

Επειδή οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μιλήσουν για σχέσεις από ό,τι οι άνδρες, συνηθίζουν να είναι αυτές που φέρνουν στην επιφάνεια τα ζητήματα και έρχονται σε αντιπαράθεση με τα μέλη της ομάδας. Οπότε, η συνεισφορά τους στην ομάδα είναι σημαντική.

3. Οι γυναίκες προσέχουν τη λεπτομέρεια.

Το 2006, το βιβλίο The Female Brain της Louann Brizendin υποστήριξε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν 3 φορές περισσότερες λέξεις συγκριτικά με τους άνδρες. Ενώ άλλες έρευνες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μύθο, αν κοιτάξεις γύρω σου θα διαπιστώσεις ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο ομιλητικές. Είναι πιο εκφραστικές και περιγραφικές. Θέλουν να γνωρίζουν το γενικότερο πλαίσιο σε κάθε κατάσταση και να μάθουν λεπτομέρειες πριν κρίνουν.

Σε μία startup, αυτό είναι προνόμιο. Μεταφράζεται σε προσοχή στη λεπτομέρεια και μέριμνα ώστε να μην αφεθεί τίποτα στην τύχη του. Οι περισσότεροι ιδρυτές startup έχουν μεγάλα οράματα και υψηλούς στόχους. Το να έχουν κάποιον που δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια μπορεί να τους βοηθήσει να μη χάσουν το δρόμο τους.

4. Οι γυναίκες πιθανότατα χρησιμοποιούν το προϊόν σου.

Ρίξε μια ματιά στους καταναλωτές. Φαντάζομαι ξέρεις ήδη ότι οι περισσότεροι είναι γυναίκες. Οπότε, αποτελούν σημαντικό παράγοντα στο σχεδιασμό ενός προϊόντος, καθώς έχουν την μεγαλύτερη αδύναμη και επηρεάζουν τις οικονομικές αποφάσεις σε μία οικογένεια.

Γιατί χρειάζεσαι μια γυναίκα; Εν μέρει γιατί οι άνδρες και γυναίκες έχουν πολύ διαφορετικές αγοραστικές συνήθειες. Για παράδειγμα, οι άντρες όταν κάνουν ψώνια χαίρονται παροδικά. Είναι λιγότερο πιθανό να ψάξουν και να επηρεαστούν, αφού η πρόθεσή τους είναι να πάρουν αυτό που χρειάζονται και να φύγουν.

Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά, λατρεύουν τις προσφορές και τις εκπτώσεις και είναι πρόθυμες να περιμένουν ή να αναβάλουν μια αγορά για να πετύχουν καλύτερη προσφορά. Η κατανόηση αυτών των θεμελιωδών διαφορών θα σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις ένα καλύτερο προϊόν.

Πέρα από την ποικιλία του φύλου σε μια startup, οι γυναίκες συνεισφέρουν στην ποικιλία ιδεών και στην καινοτομία γιατί βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από τους άντρες. Οπότε, εάν έχεις startup, χρειάζεσαι γυναίκες στην ομάδα σου και στους συμβούλους σου. Ίσως δυσκολευτείς λίγο να τις βρεις σε αυτόν το χώρο που κυριαρχείται από άντρες, αλλά υπάρχουν και είναι απαραίτητες για την επιτυχία κάθε startup.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly